Welcome to Sign in | Join | Help
in Search

"Udruženje studenata informacionih tehnologija u BiH"

Last post 08-24-2010, 12:58 by Elvir Užičanin. 260 replies.
Page 5 of 18 (261 items)   « First ... < Previous 3 4 5 6 7 Next > ... Last »
Sort Posts: Previous Next
  •  09-17-2009, 17:20 145115 in reply to 145114

Re: Udruzenje Gradjana DL studenti

I ja mislim da je bolje da ti donosimo uplatnice i poslije toga nas učlanis u udruženje. Čovječe kad tebi počne "pištati" mobitel poslije svake transakcije  zavrršićeš na neuropsihijatrijiBig Smile

"Mašta je važnija od znanja"
  •  09-17-2009, 23:35 145124 in reply to 145115

Hahhaha, ma ne... nismo se razumjeli, ja sam želio online pristup računu kako bi se svakoga dana moglo osvježavati stanje i kako bi sistem u startu bio brži i efikasniji.
    Pojedine banke to omogućavaju pomoću onih token uređaja koji generišu jedinstveni kod za login.

Princip bi išao ovako:
    Nikakve uplatnice meni nisu potrebne, jer nećemo da peglamo ljude koji nisu iz sa, već jednostavno kada legne uplata, ja to provjerim i automatski student postaje član. Listing računa ću koristiti kao dokaz o uplatama, tako da nema potrebe za uplatnicama. To čuvajte vi za sebe kao dokaz o uplati (za svaki slučaj) ;)

Jednom sedmično bi se izrađivale članske kartice koje u najgorem slučaju mogu poslati i poštom u najobičnijem pismu...

Ako neko ima bolju zamisao kako se ovo može izvesti neka kaže :)?
    p.s. Provjerit cu da li je ovo ovako moguce i da li je potrebno imati uplatnice kao dokaz o uplati...

Jen, dva, tri plis...
    Gdje planirate polagati ispite?-ANKETA

USITBIH
  •  09-19-2009, 9:23 145145 in reply to 145124

Čudno i dalje se niko iz Bihaća i okoline ne javlja

također ni iz ostalih gradova

•  09-19-2009, 9:34 145146 in reply to 145145

Usput da li bi bilo izvodljivo i za Bihać i okolinu?
  •  09-19-2009, 11:23 145147 in reply to 145146

Admir Harbaš:
    Usput da li bi bilo izvodljivo i za Bihać i okolinu?

To bi u ovom trenutku kada nemamo uspostavljenu i čvrstu strukturu bukvalno bilo "trčanje pred rudu", javio se jedan kolega sa željom da pomogne međutim čuli smo se samo jedanput...i to je ostalo na tome.
    Bez osobe od povjerenja koju bi opunomoćili da nadje prostor i rjesava sve ostale probleme u Bihaću mislim da bi bilo neizvodivo iz više razloga.
    Prvi je fizička udaljenost, drugi je nepoznavanje okoline i prilika u njoj itd...

Da skratimo priču, kada se steknu odgovarajući uslovi nikakvih prepreka za djelovanje udruženja neće biti.
    Ja kažem pričekajmo testiranje svega ovoga u Sarajevu, kada se malo ufuramo u fazon i kada steknemo odgovarajuću materijalnu podlogu eto nas i do Zenice, Tuzle, Banja Luke a i Bihaća ;)

Opšte poznata stvar je da ljudi počnu podržavati nešto tek kada vide rezultate, i ja bih podržavao ideju ali bi i dalje bio skeptik prema svemu ovome.
    elem, pričekaj nekoliko mjeseci, siguran sam da će studenti sami tražiti ovo što si gore napisao kada već vide da to fercera.

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  09-20-2009, 8:01 145153 in reply to 145124

Najjednostavnije ti je da prosetas po bankama i pitas. Neke stvari se ipak ne mogu rijesiti online. ;) Ja znam za Tursku, Unicredit i Raiffaissen bank da omogucavaju online pregled racuna. Sto se tice tokena on se  ne upotrebljava kod pregleda racuna, on je samo dodatna sigurnost kada prebacujes novac online sa racuna na racun. Radi tako sto generise slucajni broji i imas 10 sec da ga upises u trazeno polje, nakon cega se broj mijenja. Za pregled racuna nije potreban. ;)  

Jahić Sanid:
    Hahhaha, ma ne... nismo se razumjeli, ja sam želio online pristup računu kako bi se svakoga dana moglo osvježavati stanje i kako bi sistem u startu bio brži i efikasniji.
    Pojedine banke to omogućavaju pomoću onih token uređaja koji generišu jedinstveni kod za login.

Princip bi išao ovako:
    Nikakve uplatnice meni nisu potrebne, jer nećemo da peglamo ljude koji nisu iz sa, već jednostavno kada legne uplata, ja to provjerim i automatski student postaje član. Listing računa ću koristiti kao dokaz o uplatama, tako da nema potrebe za uplatnicama. To čuvajte vi za sebe kao dokaz o uplati (za svaki slučaj) ;)

Jednom sedmično bi se izrađivale članske kartice koje u najgorem slučaju mogu poslati i poštom u najobičnijem pismu...

Ako neko ima bolju zamisao kako se ovo može izvesti neka kaže :)?
    p.s. Provjerit cu da li je ovo ovako moguce i da li je potrebno imati uplatnice kao dokaz o uplati...

•  09-20-2009, 18:30 145158 in reply to 145153

Eh super Iva, tnx na informacijama. Ugl banki ima na svakom ćošku tako da token baš i nije potreban, a pošto nisam bio upoznat mislio sam da uslugu online pristupa daju zajedno samo sa tokenom. Kako god pregledavanje računa je samo trebalo zbog aktiviranja novih naloga i novih članova :).
    Predaću papire u srijedu pa valjda bude gotovo za max 7 dana.

Kasnije slijede dogovori, planiranja...itd.
    p.s
    Iskreno, nisam mislio da će biti ovoliko posla... :)

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  09-22-2009, 16:09 145199 in reply to 145158

Jahić Sanid:
    Eh super Iva, tnx na informacijama. Ugl banki ima na svakom ćošku tako da token baš i nije potreban, a pošto nisam bio upoznat mislio sam da uslugu online pristupa daju zajedno samo sa tokenom. Kako god pregledavanje računa je samo trebalo zbog aktiviranja novih naloga i novih članova :).
    Predaću papire u srijedu pa valjda bude gotovo za max 7 dana.

Kasnije slijede dogovori, planiranja...itd.
    p.s
    Iskreno, nisam mislio da će biti ovoliko posla... :)

token dobiejs uz eBanking uslugu.. tj ne mozes imati online pristup, pregledati stanje racuna, niti promet, ili sl. ukoliko se ne identificiras kao vlasnik istog (pomocu pristupnih podataka i koda koji generira token)

http://www.raiffeisenbank.ba/bs/pravna_lica/mikro_preduzeca_uvod.htm - RBBH samo kao primjer, naravno da cemo traziti najpovoljniju ponudu :)

•  09-22-2009, 17:21 145200 in reply to 145199

Kada budem predavao papire (čekam pečat) pa ću detaljnije da se upoznam sa svim, zavisi od banke do banke, al kod nas izgleda to sve ide u paketu...
    Valjda ću se moći dogovoriti, jer je potreban samo pristup bez 24/7 podrške i stalnog pristupa računu preko nekog samo za to namjenjenog računara...

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  09-29-2009, 12:51 145439 in reply to 145124

Jahić Sanid:

Princip bi išao ovako:

Mozda tebi (i nama) i nisu potrebne uplatnice, ali mogla bi te finansijska policija pitati gdje su ti. Mudro bi bilo imati fizicku kopiju negdje u arhivi.

Banke da ce ti cuvati podatke.. ne bih se pouzdao u to. Posebno s obzirom da ce uplate dolaziti s mnogo razlicitih racuna i destinacija.

Slucaj koji mi se nedavno desio. Banka u pitanju je Turkish Ziraat Bank s kojom sam inace vrlo zadovoljan ali ovaj put su kiksali.

Prijateljici sam trebao poruciti neku strucnu literaturu s Amazona.
    Apsolutno prosta stvar koji sam radio milion puta dosad. Medjutim... ovom prilikom je rijec o knjizi od 200+ dollara a ja trenutno na kartici imam nesto ispod 200 KM - tj. nedovoljno.
    Nista... odem u banku, uplatim kompletan iznos koliko kosta narudzba NA NJIHOVOM SALTERU i posto sam originalno planirao odmah to rijesiti iz grada jer mi to omogucuje moderna tehnologija provjerim prvo jesu li pare "legle" na karticu na njihovom bankomatu. Nisu.
    OK... prosao je tek koji minut, idem kuci pa cu onda.
    Dodjem kuci, odem na njihov site (koji od zadnjeg updatea podrzava maksimalno 7 znakova za password - prije je podrzavao vise), logujem se - pare legle. Limit uvecan za uplacenu sumu. OK... super.

Odem na Amazon. Porucim knjigu. Cekam e-mail potvrdu. Klinac. Dolazi obavjestenje o "problemu". Nema dovoljno novca na kartici.
    Kako ba nema, sad sam gled'o sve po PSu proslo - jok, nema.
    Nazad na site - tamo transakcija markirana kao "Unsufficient funds" - blago nepismeno ali bitno je da nije prosla a ne da li se insufficient pise sa I ili U.
    Ispod te transakcije na listi lijepo stoji ono sto sam uplatio. Time stamp, lokacija, suma... sve. Ali dzaba. Unsufficient pa unsufficient.
    Pare su tu negdje, ali trenutno kruze po sistemu iako je poenta citave te gluposti s elektronskim bankarstvom da mi budu pri ruci odmah i uvijek.

Posto je kraj radnog vremena, nemas kome ni da se zalis vec mozes samo ostaviti tako ili ponistiti narudzbu pa probati sutra.
    No... kako je pomenuta knjiga zadnja na lageru, ne radi mi se to (da sad cekam opet dok je Amazon ponovo zavede isl...) nego pustim da stoji pa ce sutra valjda proci.
    I tako... Amazon citavu noc svaki sat bombarduje banku zahtjevima za parama, oni vracaju nazad da para nema... dok nekad u ranim jutarnjim satima nije "procepilo" i narudzba prosla.

U medjuvremenu, ja imam 14 ponistenih transakcija na racunu koje jako lijepo izgledaju kad se pogledaju.
    Takodje,  vidim da (posto je u pitanju Turkish Ziraat banka) se uplate novca zavode po vremenu u Turskoj, a isplate po lokalnom.
    2 sata vremenske razlike. Pa ispada po izvodima da sam uplatio novac, onda sjeo u DeLorean, ubrzao na 88.9 milja na sat i vratio se 2 sata u proslost i onda napravio narudzbu.

Sreca pa ne moram nikom objasnjavati kako je do toga doslo, jelda? Stick out tongue

A jesam li vam pricao kad sam ono izgubio uplatnicu za skolarinu u taksiju pa sam isao na postu da mi izdaju kopiju a oni tamo zavode samo po imenu i prezimenu i sumi novca?
    Pa ti je dzaba sto znas KAD i KOME si uplatio - mora se sjesti i rucno pregledati listing jer ne mogu to preko racunara (ili ne znaju, ili nece...).
    A za to nemas ovlastenje ni ti, ni oni na salteru vec mora komptroler doci da to uradi - a on/ona trenutno nije tu, sad ce... na pauzi je.
    Pa ti, nakon sat i vise drezdenja na salteru konacno nadju uplatnicu - i utvrdis da su pogresno procitali ime s uplatnice pa nije uplatio Denis Salkic vec Denis Salkovic. Confused

Naravoucenije: Cuvaj uplatnice i "papirne kopije".
    Onaj 1% slucajeva kad ti zatrebaju daleko nadilazi problematiku skupljanja i arhiviranja svih tih papira. 

Malo poznata cinjenica:
  •  10-02-2009, 2:19 145505 in reply to 145439

Hehhe, ipak hoću, zanimljiv i informativan post svakako :). Pozdrav
    p.s
    Nisam mislio da se oslanjam na banke tako da mi oni cuvaju podatke, vec da trazim listinge koji vjerujem imaju istu vrijednost kao i uplatnice jer mogu posluziti kao dokazi o uplati.
    Kako god, u iducih par dana cu se malo detaljnije upoznati da li je to zaista i moguce.

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  10-02-2009, 20:17 145513 in reply to 145505

Ma neznam razmislit cu o ovome, salim se, a sta si ono napisao, kada ces znati za clanice koje nisu iz Sarajeva. Mislim i mi bi volili da imamo svoj listing prava i tog kućnog reda u udruzenju pa iako ona nisu ili neće biti 100% izvodiva kako sam malo pročitao iz razloga fizičke udaljenosti i td.

Ima ona jedna poslovica da se kuća brani tako što se izađe ispred, a ne da se sjedi ...

•  10-02-2009, 22:11 145514 in reply to 145513

Ramo Ćeman:

Ma neznam razmislit cu o ovome, salim se, a sta si ono napisao, kada ces znati za clanice koje nisu iz Sarajeva. Mislim i mi bi volili da imamo svoj listing prava i tog kućnog reda u udruzenju pa iako ona nisu ili neće biti 100% izvodiva kako sam malo pročitao iz razloga fizičke udaljenosti i td.

Ima ona jedna poslovica da se kuća brani tako što se izađe ispred, a ne da se sjedi ...

Prije nego odgovorim samo da napišem da sam danas napravio pečat v1.0(krajnje je jednostavan bez logoa).U cilju pravljenja žiro računa (sutra +7dana do kraja).

Znaću... ne volim reći da nije do mene jer zvuči kao da se pravdam, ali od početka sam tražio zainteresovane studente koji će da pomognu idejama i svojim aktivnim zalaganjem u centrima Bihać, Tuzla, Zenica, Banja Luka.
    Potrebni su mi drugi studenti jer bolje poznaju prilike u svojim gradovima kao i mogućnosti i prostore gdje se mogu organizovati ispiti.

Konkretno ispiti se u drugim centrima mogu očekivati kada budu ispunjena tri uvijeta:
    1. Kada se pronađe odgovarajući prostor.
    2. Kada se obavijesti uprava fakulteta i naravno se složi sa našim prijedlogom.
    3. Kada se Udruženje obaveže na korištenje/plaćanje prostora.

Zaista mi je potrebna pomoć prilikom pronalaska adekvatnog prostora u drugim gradovima i očekujem da će te kao uposlenici it firmi, studenti koji ste nekada bili u nekom edukacionom centru, dobro opremljenoj školi, drugom nekom nvo, predložiti ovaj ili onaj prostor koji ispunjava kriterije*, popričati sa uposlenicima i dodatno se informisati, proslijediti email ili pomoći na bilo koji drugi način jer bez obzira na svu svoju dobru namjeru znam da ovim tempom i sa svim ovim obavezama neću to moći postići sam.

Moje očekivanje je da ćemo vjerovatno na vrijeme uspjeti postići adekvatne uslove za organizovanje ispita u Sarajevu.

Dok se to sa drugim centrima zaista nemože reći sa sigurnošću...zbog gore boldiranog.
    *Kriteriji koje taj neki prostor mora ispunjavati su: Opremljenost računarima i internet konekcija

p.s Vezano za prava- svi smo isti i nikakva diskriminacija na bilo kojem osnovu neće biti tolerisana. Javno i transparentno će biti svima dostupan plan-raspored grupa koje će raditi zajednički tako da za sada (dok se ne naprave lokalni ogranci) mogu navratiti do prostorija udruženja kada je grupa aktivna ili bez obzira na udaljenost, grupa može biti formirana i može djelovati online.
    Pravilnik o ponašanju će biti sastavljen uskoro i dostupan svima.

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  10-06-2009, 20:33 145601 in reply to 145514

Prva sjednica skupštine će se održati u 15h u petak 9tog ovog mjeseca u prostorijama firme Disti u Buća potoku-5ti sprat.

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
  •  10-08-2009, 18:18 145687 in reply to 145601

Svi papiri, porezne uprave, statistički zavodi, sve je gotovo, samo još koji dan da se obradi zahtjev u banci i imaćemo i žiro račun :)

Jen, dva, tri plis...

USITBIH
Page 5 of 18 (261 items)   « First ... < Previous 3 4 5 6 7 Next > ... Last »
View as RSS news feed in XML